SON GELİŞME
--:--:--

Türkiye Mısır Ekonomik İlişkilerinde Yeni Rekor Hedefi

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye Mısır Ekonomik İlişkilerinde Yeni Rekor Hedefi

Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen, Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen yarı yıl basın toplantısında, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin güçlendiğini ve ticaret hacminin artış eğilimini sürdürdüğünü bildirdi. Şen, 2026 yılı sonunda ticaret hacminin 9 milyar dolara ulaşarak tarihi bir rekora imza atılmasını beklediklerini açıkladı.

Ticaret Hacminde Yüzde 15 Artış

Salih Mutlu Şen, Türkiye ile Mısır arasındaki ticarette dengeli ve sürdürülebilir bir yapı bulunduğunu belirtti. İki ülkenin 2025 yılını yaklaşık 8 milyar dolar ticaret hacmiyle tamamladığını hatırlatan Şen, 2026’nın ilk dört ayında ticaret hacminin geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 15 artarak 3 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Bu eğilimin devam etmesi halinde yıl sonunda 9 milyar dolarlık tarihi bir rekora ulaşılması öngörülüyor.

Mısır’ın Türkiye’nin Afrika kıtasındaki en büyük ticaret ortağı olmayı sürdüreceğine vurgu yapan Şen, Türkiye’nin de Mısır’ın dünya genelindeki ilk beş ticaret ortağı arasında yer almaya devam edeceğini, ihracat pazarı olarak ise ilk üçteki konumunu koruyacağını ifade etti.

İkili ticaret hacmini daha da artırmak amacıyla ulaştırma altyapısının güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Şen, hava, deniz, kara ve demiryolu taşımacılığının geliştirilmesine yönelik çalışmaların yürütüldüğünü belirtti. Önümüzdeki haftalarda Türkiye ile Mısır arasında Ro-Ro taşımacılığı konusunda olumlu gelişmeler beklendiğini dile getiren Şen, AJet’in Ankara-Kahire uçuşlarını haftada 3’ten 5’e çıkardığını ve İskenderiye-İstanbul seferlerini başlattığını duyurdu.

Mısır Ulaştırma Bakanı Kamil el-Vezir’in Türkiye’de düzenlenecek Denizcilik Zirvesi’ne katılacağı bilgisini paylaşan Şen, ulaştırma alanındaki temasların iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğini destekleyeceğini söyledi.

Türk Şirketlerinden Yeni Yatırımlar

Büyükelçi Şen, Batı Kantara, 10 Ramazan Şehri ve Ain Sokhna bölgelerinde bu yıl yeni yatırım ve tesis açılışları beklendiğini ifade etti. Türk şirketlerinin yatırım tercihlerinde Mısır’ın öncelikli ülkeler arasında yer aldığını belirten Şen, bu yıl gerçekleştirilecek yatırımların en az geçen yılki 500 milyon dolar seviyesini korumasının, hatta aşmasının beklendiğini kaydetti.

Şen, Polaris Endüstri Parkı’nın yeni idari başkentte kuracağı özel sanayi bölgesine ilişkin tahsis ve hukuki süreçlerin tamamlandığını, uygulama aşamasına geçilen projede yaklaşık 500 fabrikanın yer almasının planlandığını belirtti.

Bölgesel Konularda Koordinasyon

Bölgesel gelişmelere de değinen Şen, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Kahire ziyareti kapsamında İran’a yönelik çatışmaların sona erdirilmesine ilişkin dörtlü görüşmeler gerçekleştirildiğini hatırlattı. Gazze’de ateşkes sürecinin ikinci aşamasına geçilebilmesi için İsrail’in birinci aşamadaki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini belirten Şen, Türkiye, Mısır ve Katar’ın bu süreçte yoğun diplomatik çaba yürüttüğünü, önceliklerinin Filistin halkının varlığı ile can güvenliğinin korunması olduğunu söyledi.

Şen, Libya ve Sudan konusunda da iki ülkenin bu ülkelerin birlik, bütünlük ve istikrarını destekleyen ortak bir yaklaşım sergilediğini ifade etti.

Askeri İş Birliği Devam Ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kahire ziyareti sırasında imzalanan askeri iş birliği çerçeve anlaşmasının uygulanmaya devam ettiğini belirten Şen, iki ülke arasında karşılıklı eğitim faaliyetleri, tatbikatlar ve üst düzey askeri ziyaretlerin sürdüğünü söyledi. Mısır Genelkurmay Başkanı’nın Türkiye Genelkurmay Başkanı’nı ağırlayarak askeri diyalog toplantısı gerçekleştirdiğine işaret eden Şen, Mısır ordusunun bölgesel istikrar açısından önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.

Benzer Haberler
Türkiye Mısır Ekonomik İlişkilerinde Yeni Rekor Hedefi
Türkiye Mısır Ekonomik İlişkilerinde Yeni Rekor Hedefi
Bakan Bolat: İhracatın Yüzde 43’ü Avrupa Birliği Ülkelerine Yapılıyor
Bakan Bolat: İhracatın Yüzde 43’ü Avrupa Birliği Ülkelerine Yapılıyor
Kırsalda Bereket Küçükbaşa Destek Projesi İlk Küçükbaş Hayvan Teslimatları Başladı
Kırsalda Bereket Küçükbaşa Destek Projesi İlk Küçükbaş Hayvan Teslimatları Başladı
Ticaret Bakanlığı Yolcu Beraberinde Getirilen Eşya Muafiyet Limitlerini Açıkladı
Ticaret Bakanlığı Yolcu Beraberinde Getirilen Eşya Muafiyet Limitlerini Açıkladı
Bakan Bolat Tekstil Sektörünü Açıkladı İstihdamda Birinci Sırada
Bakan Bolat Tekstil Sektörünü Açıkladı İstihdamda Birinci Sırada
Darphane 124 İşçi Alımı Yapacak
Darphane 124 İşçi Alımı Yapacak
Haberin Doğru Adresi
Son Vakit Haber

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları SON VAKİT HABER 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması