ABD Başkanı Donald Trump, 2026 Nobel Barış Ödülü’nün Güney Afrikalı hukukçu Navi Pillay’a verilmesi üzerine tepki gösterdi. Syracuse’daki bir mitingde konuşan Trump, sekiz savaşı sona erdirdiğini iddia ederek ödülün kendisine verilmesi gerektiğini savundu. Trump ayrıca Nobel Komitesi ve Norveç’i hedef aldı.
Trump, Nobel kararını ‘utanç verici’ olarak nitelendirerek, ödülün kendisine verilmemesinin Norveç için ‘silinmez bir leke’ olacağını belirtti.
Navi Pillay, ödül kazandığı haberini Almanya’nın Nürnberg kentindeki bir hukuk konferansında aldı. Nazi savaş suçlularının yargılandığı binada düzenlenen toplantıda Pillay, kendisini alkışlayanlara yönelik şakayla karışık, ‘Biraz daha alkışlarsanız ödülü Trump’la paylaşabilirim’ dedi. Bu sözler salonda gülüşmelere neden oldu.
Uluslararası Ceza Mahkemesi eski yargıçlarından Pillay, daha önce Gazze’de soykırım yaşandığı sonucuna varan BM soruşturma komisyonuna başkanlık etmişti. Komisyonun raporu İsrail tarafından reddedilmişti. Nobel Komitesi, 85 yaşındaki hukukçuyu barış ve uluslararası hukukun geliştirilmesine yönelik çalışmaları nedeniyle ödüle layık gördü.
Reklam & İşbirliği: [email protected]