SON GELİŞME
--:--:--

Brezilya ABD Diplomatik Krizi Derinleşti Büyükelçi Vizesi İptali Seçim Müdahalesi İddiaları

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Brezilya ABD Diplomatik Krizi Derinleşti Büyükelçi Vizesi İptali Seçim Müdahalesi İddiaları

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, ABD’nin Brezilya’nın Washington Büyükelçisi Maria Luiza Ribeiro Viotti’nin vizesini iptal etmesini kabul edilemez bulduğunu açıkladı. Lula da Silva, 4 Ekim’de yapılacak seçimlere dış müdahale girişimlerine karşı ülkesinin kararlılıkla yanıt vereceğini vurgulayarak, Brezilya’nın seçim sürecine saygı gösterilmesini talep etti. Bu diplomatik gerilim, karşılıklı büyükelçi atama gecikmeleri ve vize anlaşmazlıkları nedeniyle tırmanıyor.

Lula da Silva, Brezilya merkezli bilim platformu Meteoro Brasil’e verdiği röportajda, ülkesinin elektronik oylama sisteminin güvenilirliğini ve şeffaflığını savundu. Kendi seçim geçmişini örnek gösteren Başkan, çok az ülkenin Brezilya’dakinden daha güvenilir bir sisteme sahip olduğunu belirtti.

Başkan Lula, ekim ayındaki seçimleri kazanması halinde, 2000’li yılların başındaki “Güney Amerika’daki ittifakı yeniden kurma” hedefini hatırlattı. Latin Amerika liderlerine birlik çağrısı yaparak, devletler arasındaki ilişkilerin karşılıklı çıkarlara dayanması gerektiğini ifade etti.

Brezilya ABD Arasında Diplomatik Krizin Detayları

ABD, Brezilya’nın Washington Büyükelçisi Maria Luiza Ribeiro Viotti’nin vizesini diplomatik vize anlaşmazlığı ve büyükelçi atamasının geciktirildiği gerekçesiyle iptal etti. ABD Dışişleri Bakanlığı, bu kararın Brezilya’nın daha önce iki Amerikalı diplomata vize vermemesine ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Brezilya Büyükelçisi adayının onay sürecini askıya almasına karşılık alındığını bildirdi.

Brezilya yönetimi, Trump’ın Brezilya Büyükelçisi adayı Danny Perez’in atamasını 4 Ekim seçimleri sonrasına kadar askıya almıştı. Ayrıca, Brezilya geçen ay ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Riley Barnes ve üst düzey bir yardımcısına vize vermeyi reddetmişti. Bu ret kararının, ABD’li diplomatların Başkan Lula’yı veya seçim sürecini eleştireceği yönündeki haberlerin ardından geldiği belirtildi.

Müdahale İddialarına ABD’den Yanıt

ABD Dışişleri Bakanlığı, seçimlere müdahale iddialarını reddetti. Bakanlık, iki diplomatın 27-30 Temmuz tarihlerinde seçim dürüstlüğü, dini özgürlükler ve ifade özgürlüğü konularını görüşmek üzere yapacağı ziyaretin rutin olduğunu savundu. “Demokratik bir ülkenin seçimlerini sabote etme planı” yönündeki iddiaların asılsız olduğunu vurguladı.

Benzer Haberler
Norveç Kralı 5 Harald Hayatını Kaybetti Taht Veliaht Prens Haakon’a Geçti
Norveç Kralı 5 Harald Hayatını Kaybetti Taht Veliaht Prens Haakon’a Geçti
İsrail’in Gazze Saldırısında 3 Filistinli Hayatını Kaybetti
İsrail’in Gazze Saldırısında 3 Filistinli Hayatını Kaybetti
İsrail Gazze’de Hava Saldırısı Düzenledi 3 Kişi Hayatını Kaybetti
İsrail Gazze’de Hava Saldırısı Düzenledi 3 Kişi Hayatını Kaybetti
İran Meclis Başkanı Galibaf’tan Trump Açıklaması ABD Bölgesel İstikrarı Bozuyor
İran Meclis Başkanı Galibaf’tan Trump Açıklaması ABD Bölgesel İstikrarı Bozuyor
15 Günlük Vizeyle Girdiği Japonya’da 26 Yıl Yaşayan Adam Yakalandı
15 Günlük Vizeyle Girdiği Japonya’da 26 Yıl Yaşayan Adam Yakalandı
ABD Hava Kuvvetleri Uçağı Moskova’ya İndi CIA Direktörü Rusya’da Görüşmeler Yaptı
ABD Hava Kuvvetleri Uçağı Moskova’ya İndi CIA Direktörü Rusya’da Görüşmeler Yaptı
Haberin Doğru Adresi
Son Vakit Haber

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları SON VAKİT HABER 'de saklıdır. Seobaz Haber Teması