DOLAR 32,5756 0.02%
EURO 34,9315 0.09%
ALTIN 2.434,870,21
BITCOIN 21723700,20%
Mersin
26°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun yolsuzluk davasında bugün ilk kez tanıklar dinlenecek
  • Son Vakit Haber
  • Dünya
  • İsrail Başbakanı Netanyahu’nun yolsuzluk davasında bugün ilk kez tanıklar dinlenecek

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun yolsuzluk davasında bugün ilk kez tanıklar dinlenecek

ABONE OL
5 Nisan 2021 11:12
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun yolsuzluk davasında bugün ilk kez tanıklar dinlenecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rüşvet, dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanma suçlarından yargılanan İsrail Başbakanı Netanyahu’nun yolsuzluk davasında bugün ilk kez tanıklar dinlenecek. Tanıklar arasında, gazeteciler ve Netanyahu’nun eski yardımcıları da yer alıyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun yolsuzluk davasında bugün ilk kez tanıklar dinlenecek

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu görev süresinde rüşvet, dolandırıcılık ve güveni kötüye kullandığı iddialarıyla bugün tekrar hakim karşısına çıkıyor. İlk kez tanıkların dinleneceği davada İsrailli Başbakan, kendisinin suçsuz olduğunu ve savcılığın hazırladığı iddianamede delillerin yetersiz olduğunu iddia ediyor.

Daha önce Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle ertelenen davalarda başbakan Netanyahu, üç farklı suçtan hakim karşısına çıkacak.

Netanyahu’nun davasında şu suçlamalar yer alıyor:

Güçlü işadamlarından ‘iyilik’ karşılığında hediyeler, pahalı purolar ve şişe şampanyalar almak,

Netanyahu lehine olumlu haber karşılığında İsrail gazetesi Yediot Ahronot’un tirajını iyileştirmeye yardım etmeyi teklif etmek,

İddia edilen suçun işlendiği sırada Başbakan ve İletişim Bakanı olarak görev yapan Netanyahu, Bezeq Telekom devi Shaul Elovitch’in güçlü hissedarı Elovitch lehine Walla haber sitesinde olumlu haber yapmayı teşvik etmek suçlarından yargılanıyor.

NETANYAHU DAVAYI ‘CADI AVI’ OLARAK NİTELENDİRDİ

Üzerine istinat edilen tüm suçları ‘cadı avı’ olarak niteleyen Başbakan, tümünü reddediyor. Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle daha önce ertelenen davada, Netanyahu, kendisinin suçsuz olduğunu ve savcılığın hazırladığı iddianamede delillerin yetersiz olduğunu iddia etmişti.

Tanıkların dinleneceği duruşmada Netanyahu’ya yönelik en ciddi suçlama olarak görülen ‘rüşvet’ konusunda, Başbakan’ın eski yardımcıları da dahil, İsrail’de yayın yapan haber sitesi Walla’nın eski CEO’su Ilan Yeshua, Walla haber sitesi eski genel yayın yönetmeni Aviram Elad, eski haber direktörü Michal Klein, haber masası eski başkanı Amit Eshel ve eski iletişim bakanlığı genel müdürü Avi Berger mahkeme önünde dinlenecek tanıklar arasında yer alıyor.

MAHKEME 2 KEZ ERTELENDİ

İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, Kasım 2019’da Başbakan Binyamin Netanyahu hakkında 3 ayrı yolsuzluk dosyası nedeniyle dava açılmasına karar vermişti.

Netanyahu, geçen sene 24 Mayıs’ta yolsuzluk, rüşvet ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla ilk kez hakim karşısına çıkmıştı. Netanyahu, mayıs’taki mahkeme öncesi Kudüs Bölge Mahkemesi’nde görülen duruşmada üç yargıçtan oluşan heyet önünde suçsuz olduğunu iddia etmişti.

Netanyahu, duruşmanın 23 Mart’tan önce başlamasının “seçimlere aleni bir müdahale gibi görüneceğini” ifade etmiş ve seçimlerden sonrasına ertelenmesini talep etmişti. Mahkeme de bu talebi kabul ederek seçimlerden sonrasına ertelemişti.

BAŞBAKAN’IN DAVA SIRASINDA GÖREVDEN ALINMASINI SAĞLAYAN BİR YASA YOK

Geçen ay yapılan seçimlerde tekrar iktidara gelen Likud’un Netanyahu öncülüğünde bir koalisyon hükümeti bekleniyor. Ancak bu duruşmalarda suçlamalar mahkeme tarafından düşürülürse, ülkedeki muhalefet partileri Netanyahu’nun kendisini güçlendirecek yasalar çıkaracağından endişeleniyor.

Netanyahu’nun mahkeme süresince suçları kesinleşmediği sürece görevde kalmasını engelleyecek herhangi bir yasa bulunmuyor.

2008 yılında dönemin başbakanı Ehud Olmert, kendisine yöneltilen rüşvet soruşturmalarından suçlu bulunmuş ve 27 ay hapis cezasıyla mahkum edilmişti. Ancak Olmert, dava süresince parti liderliğinden istifa etmiş fakat başbakan olarak görev yapmaya devam etmişti.

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.