DOLAR 32,5390 -0.04%
EURO 34,9273 0.08%
ALTIN 2.436,600,28
BITCOIN %
Mersin
26°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ürdün’de kraliyetin darbe krizi

Ürdün’de kraliyetin darbe krizi

ABONE OL
5 Nisan 2021 11:13
Ürdün’de kraliyetin darbe krizi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ürdün’de darbe iddialarının ardından ABD ve Suudi Arabistan yaptıkları açıklamada, Kral II. Abdullah’a “Yanındayız” dedi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Ürdün’deki olayları ‘endişeyle’ izlediklerini ifade etti

Ürdün’de kraliyetin darbe krizi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ürdün’de, eski veliaht prens olan Kral II. Abdullah’ın üvey kardeşi Prens Hamza bin Hüseyin ile birlikte 20 kişinin “Ülkenin istikrarına tehdit olduğu gerekçesiyle” gözaltına alındığı iddiaları gündeme düşerken, ülkenin resmi haber ajansı Petra, olayı ‘devam eden güvenlik soruşturması’ diye nitelendirdi. Petra, Prens Hamza’nın gözaltında olduğunu yalanladı. ABD merkezli yayın yapan The Washington Post’un Veliaht Prens’in gözaltında olduğu iddiasını ortaya atmasının ardından gözler ülkenin resmi haber ajansına çevrildi.

Petra, eski Ürdün’ün Suudi Arabistan Temsilcisi Şerif Hasan bin Zeyd ve eski Planlama ve Maliye Bakanı, eski Kraliyet Divanı Başkanı Besim İbrahim Avadallah ile adı açıklanmayan ‘diğerlerinin’ güvenlikle ilgili gerekçelerle gözaltında olduğu bilgisini verdi.

Petra’ya açıklama yapan Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Ahmed Huneyti, Prens Hamza’nın gözaltına alınmadığını söyledi. Bin Hüseyin’in gözaltına alındığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını, ancak kendisinden ‘ülkenin güvenlik ve istikrarının hedef alınmasına sebep olacak hareket ve faaliyetleri bırakmasının istendiğini’ duyuran Huneyti, soruşturmanın devam ettiğini ve sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılacağını, alınan tüm tedbirlerin kanunlara uygun olduğunu sözlerine ekledi.

Darbe girişimi iddialarının doğrulanmadığı saatlerde, uluslararası tepkiler darbe girişimi iddiasını doğrular nitelikte geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Haberleri yakından takip ediyoruz ve Ürdünlü yetkililerle temas içindeyiz. Kral Abdullah, ABD’nin kilit müttefikidir ve tam desteğimize sahiptir” dedi.
Suudi Arabistan da Kral’a tam desteğini yinelediğini bildirdi. Öte yandan Mısır, Umman, Bahreyn, BAE, Katar, Kuveyt, Lübnan, Irak, Filistin, Körfez İşbirliği Konseyi, Arap Birliği’nden de benzer açıklamalar geldi. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, “Orta Doğu’da barışın kilit ülkesi Ürdün’ün istikrar ve huzurunu Türkiye’nin istikrar ve huzurundan ayrı görmüyoruz. Ürdün’de ülkenin istikrarına tehdit oluşturduğu gerekçesiyle bazı kişilerin gözaltına alınmasıyla baş gösteren olayları endişeyle izliyoruz” denildi.

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

BirGün’e Destek Ol

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.