Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin serbest bölgelerinden yapılan ihracat Temmuz ayında yüzde 11,3 artışla 1 milyar 152 milyon dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek aylık rakamına ulaştı. Bu artışla birlikte serbest bölgelerden yapılan ihracat, 1 milyar dolar sınırını aşarak istikrarlı bir yükseliş trendini sürdürdü.
Ocak-Temmuz dönemini kapsayan ilk yedi ayda, serbest bölgelerden yapılan ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 160,9’a yükseldi. Temmuz ayında ise bu oran yüzde 152,5 olarak kaydedildi. Bu oranlar, 19 serbest bölgenin net ihracatçı konumunu güçlendirdiğini ve küresel pazarlardaki rekabetçiliğini artırdığını gösteriyor.
Serbest bölgelerin toplam ihracatında yüksek teknoloji ürünlerinin payı dikkat çekici bir şekilde arttı. Ocak-Temmuz döneminde, orta-ileri teknoloji ve yüksek teknoloji ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 57,4’e ulaştı. Bu gelişme, Türkiye’nin katma değerli ihracat hedeflerine ulaşmasına önemli katkı sağlıyor.
Söz konusu yedi aylık dönemde, 19 serbest bölgede toplam 1934 kullanıcı firma faaliyet gösterdi. Bu firmaların 474’ü yabancı sermayeli olup, toplamda 87 bin 655 kişiye doğrudan istihdam sağladılar. Üretim odaklı faaliyet ruhsatlarının toplam ruhsatlar içindeki payı ise geçen yıla göre artarak yüzde 44,6’ya yükseldi.
Ege Serbest Bölgesi, ocak-temmuz döneminde ihracatını 132,2 milyon dolar artırarak 1 milyar 963 milyon dolara çıkardı ve serbest bölgelerin toplam ihracatının yüzde 25,5’ini tek başına gerçekleştirdi. Bursa Serbest Bölgesi ihracatını yüzde 32,7 artışla 1 milyar 205 milyon dolara, Antalya Serbest Bölgesi ise temmuzda yüzde 227,2 artışla 115,1 milyon dolara ulaştırdı.
Adana-Yumurtalık Serbest Bölgesi’nin 7 aylık ihracatı yüzde 32,3 artışla 341 milyon dolara yükselirken, başta Batı Anadolu, Trabzon ve Antalya olmak üzere 6 serbest bölgenin ihracatında yüzde 10’un üzerinde artış kaydedildi. Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin stratejik konumuyla serbest bölgeleri teknoloji odaklı ve yüksek katma değerli üretime dayalı ihracat üslerine dönüştürme çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]