DOLAR 32,4086 0.19%
EURO 35,5995 0.45%
ALTIN 2.322,610,17
BITCOIN 22961162,48%
Mersin
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yüksek teknoloji ile zeytinlikler daha az ilaçla korunacak

Yüksek teknoloji ile zeytinlikler daha az ilaçla korunacak

ABONE OL
8 Eylül 2021 13:05
Yüksek teknoloji ile zeytinlikler daha az ilaçla korunacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dr. Mücahit Kıvrak, yaptıkları kalibrasyon çalışmaları ile zeytin sineği ve zeytin güvesi ile mücadelede teknoloji barındıran feromon tuzakları ve mobil meteoroloji istasyonları ile daha az ilaç kullanımı sağlanabileceğini belirterek, “Bu arkamda gördüğünüz cihazda, sabah ve akşam İki defa fotoğraf çeken feromon tuzağımız var. Feromon tuzak şöyle çalışıyor; koku koyuyoruz içerisine ve yapışkanlı bir maddenin üstünde koku duruyor. Koku yayıldıkça böcekler bu kokuya geliyorlar. Biz burada hem zeytin güvesinin, hem de zeytin sineğinin sabah akşam iki kere fotoğrafını çekip cep telefonlarında gönderebiliyoruz” dedi.

Çalışmaların iki yıldır bölgede devam etiğini ve sona yaklaşıldığını ifade eden Dr. Mücahit Kıvrak, “2 yıldır kalibrasyon çalışmalarımız devam ediyor. Bu sene ikinci senesi, buna aynı zamanda bir de meteoroloji istasyonu entegresi yaptık. Orada da yağan yağış miktarı, çiğ miktarı, rüzgâr durumu, hava sıcaklığı ile böceklerin ne zaman çıkabileceğinin yaklaşık hesabını rahatlıkla yapabiliyoruz. Bunu kullanan çiftçi, kafasına göre ilaç atmayacak. Biz bu kalibrasyon ayarını yaptığımız başka bahçelerde ilaçlama sayısını neredeyse yüzde 30’a düşürdük” dedi.

Emrah Elmas
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.