DOLAR 32,5908 0.35%
EURO 34,7941 0.14%
ALTIN 2.498,860,60
BITCOIN 21074235,57%
Mersin
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

CEVİZ AĞACI 11 MART’TA BEYAZPERDEDE SEYİRCİ İLE BULUŞUYOR

CEVİZ AĞACI 11 MART’TA BEYAZPERDEDE SEYİRCİ İLE BULUŞUYOR

ABONE OL
23 Şubat 2022 15:05
CEVİZ AĞACI 11 MART’TA BEYAZPERDEDE SEYİRCİ İLE BULUŞUYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yurtdışında ve yurtiçinde aldığı ödüllerle merakımızı kabartan ‘Ceviz Ağacı’ filmi, 11 Mart’ta seyirciyle buluşuyor.

 

 

Yönetmen ve senarist Faysal Soysal’ın oyuncu kadrosunda Serdar Orçin, Sezin Akbaşoğulları, Kübra Kip, Ali Mert Yavuzcan, Şebnem Dilligil, Murat Mahmutyazıcıoğlu ve Rıza Akın’ın yer aldığı ikinci uzun metrajı Ceviz Ağacı, festivallerden aldığı ödül ve övgüleri bu kez beyazperdeye taşımaya hazırlanıyor.

 

Çekimleri Türkiye’de Sinema Genel Müdürlüğü’nün ve TRT’nin katkıları ile gerçekleştirilen ve ilk Türk-İran ortak yapımı olan Ceviz Ağacı filmi, darbe sonrası travmalara ve kadın cinayetlerine getirdiği özgün bakış açısıyla farklı siyasi, ahlaki ve felsefi bakış açılarını şiirsel bir sinematografi, eşsiz bir ses ve müzik tasarımıyla sinema perdesinde seyirciyle buluşacak.

 

Filmin görüntü yönetmenliğini Türkiye’nin en önemli ve başarılı isimlerinden Vedat Özdemir, ses operatörlüğünü Mustafa Bölükbaşı üstlenirken, İran’ın en iyi sanatçıları da filmin post prodüksiyonunda görev aldı. “Kaplumbağalar da Uçar” ve “Armut Ağacı” filmlerinin kurgucusu Mostafa Khergepoosh filmin kurgusunu; “Seyyar Satıcı” ve “Kertenkele” filmlerini ses tasarımcısı Mohsen Roshan filmin ses tasarımını, “Bir Ayrılık” ve “Güneşin Çocukları” filmlerinin renk tasarımcısı Hootan Haghshenas filmin renk tasarımını ve Payam Azadi de filmin müziklerini yaptı.

 

Film bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında birçok önemli festivallerde gösterilip toplam 12 Ödüle layık görüldü;

 


ÖDÜLLER

 

27.Adana Film Festivali, 2020,

En iyi Müzik/ Payam Azadi, 

En iyi oyuncu/Serdar Orçin

 

 

Eurosia Film Festivali, 2020,

En iyi Görüntü Yönetmenliği Ödülü/Vedat Özdemir

 

6.Bremen Film Festivali, 2021

En iyi Edebiyat Filmi Ödülü

 

8.Torino Underground Film Festivali, 2021

En iyi Film, 

En iyi Kurgu/Mostafa Khergapoush 

 

7.Balkan Panorama Film Festivali, 2021

En iyi Film, 

En iyi Oyuncu/Serdar Orçin

 

6.Londra Şehir Ödülleri Festivali, 2021

En İyi Yabancı Film Ödülü

 

6.New York Artist Forum, Festival of Moving Image Festivali, 2021

En İyi Kurmaca Film, 

En iyi Oyucu/ Serdar Orçin

 

9.Antakya Film Festivali, 2021

En iyi Oyuncu/Serdar Orçin

 

 

Filmin Konusu

Birçok açıdan silik ve pasif bir karaktere sahip edebiyat öğretmeni Hayati, karısı tarafından hor görülüp terkedilir. Bir süre sonra ataerkil özellikteki kasabada kimliği belirlenemeyen bir kadın cesedi bulunur. Hayati cesedin karısına ait olduğunu iddia edip başkasının işlediği cinayeti üstlenir. Peki ama işlemediği bir cinayeti neden üstlenir insan? Film bu sorunun peşinde insanın en saklı, en gölgede kalmış, derin taraflarını aydınlatmaya çalışırken tutunamayış, kadın cinayetleri, şiddetin binbir yüzü, edebiyat, tutkular ve pişmanlıklar gibi uğraklarıyla dünya yüzünde insan için özne olarak var olmanın imkanını sorguluyor.

 

Yönetmen Görüşü’nden Alıntı:

Bu filmle insanı, yani kendimizi karanlık ve korkak yanlarımız ile yüzleştirerek vicdanımızın sönen ateşini bulmak ve onu bir umutla harlatmak istiyorum. Bu sebeple cinayete ve suça şahit olmanın bedelini minimal bir olay üzerinden farklı boyutlar içinde işlemek istiyorum. Hikayemdeki silik edebiyat öğretmeninin (Hayati) kasabada dışındaki bir cinayete (bir kadının, kocası tarafından katledilişine) seyirci kalıp bir şey yapamamasını, bütün bir insanlığın vicdan problemi olarak masaya yatırmak istiyorum. Hayati’yi, Van Gogh gibi sıkıntılar, yoksunluklar içerisinde sanatsal yaratım adına umudunu korumaya çalışan bir yazar olarak tasarladım ki zahiren böylesine zayıf ve güçsüz bir bireyin suç ve cinayet karşısında ne yapıp/yapamayacağı üzerinde daha geniş düşünebilelim. Bu durumda alın yazısı sonucu zayıflık, siniklik ve ürkeklik ile malul Hayati, babasının intihar yazgısıyla hayata başlamasına rağmen, yazı ve edebiyat üzerinden kendine sağlam bir kök ve umut arıyorken, tıpkı babasının şahit olduğu gibi bir cinayete şahit olduğunda ne yapacaktır?

 

 

Film Ekibi:

Oyuncular: Serdar Orçin, Sezin Akbaşoğulları, Kübra Kip, Mert Yavuzcan, Şebnem Dilligil, Rıza Akın

Yazan ve Yöneten: Faysal Soysal

Yapım: Balkon Film, Eshragh Film Ortak Yapım, (Türkiye-İran)

Yapımcı: Faysal Soysal

Ortak Yapımcı: Ali Noori Oskuei

Uygulayıcı Yapımcı: Barış Yıldırım

Görüntü Yönetmeni: Vedat Özdemir

Kurgu: Mostafah Khergepoosh

Müzik: Payam Azadi

Ses: Mustafa Bölükbaşı

Ses Tasarım: Mohsen Roushan, Mohammad Javaheri Zade

Renk Tasarım: Hootan Haghshenas

Dekor: Natali Yeres

Sanat: Nezihe Ateş

Kostüm: Gülşah Yüksel

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.