DOLAR 32,6047 0.39%
EURO 34,8530 0.33%
ALTIN 2.495,200,44
BITCOIN 21047925,30%
Mersin
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

  • Son Vakit Haber
  • Gündem
  • İstifa krizi büyüyor: ‘Erdoğan, AKP Genel Başkanlığı’nı bırakabilir’

İstifa krizi büyüyor: ‘Erdoğan, AKP Genel Başkanlığı’nı bırakabilir’

ABONE OL
11 Kasım 2020 12:03
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AKP’de Albayrak’ın ardından istifa krizi yaşanıyor. Berat Albayrak’ın, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan istifası siyasi kulislerde kabine değişikliği, erken seçim ve sistem değişikliği senaryolarını gündeme getirdi. İstifa krizinin ardından, başkanlık sisteminde revizyona gidebileceği, bu kapsamda, cumhurbaşkanlığı ve parti görevini birlikte yürütmekte zorlanan Erdoğan için “AKP Genel Başkanlığı’nı bırakabilir” iddiaları da konuşuluyor.

AKP’deki kapsamlı kabine değişikliği beklentisine karşın Erdoğan’ın, Albayrak’ın yerine Lütfi Elvan’ı atamasının ardından yakın zamanda bir kabine revizyonu olasılığının zayıfladığı yorumu gündeme düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berat Albayrak’ın istifasını kabul etmesinin ardından, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığı görevini yürüten Lütfi Elvan’ı kabineye aldı ve partisinin Merkez Yönetim Kurulu ve komisyon üyeliklerine yeni görevlendirme yaptı. Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu başkanı olurken, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala da Yılmaz’ın yerine, MYK üyeliğine atandı.

AKP’de, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok büyükşehrin kaybedildiği 2019’daki yerel seçimlerin ardından, kabine ve parti yönetiminde değişiklik beklentisi zaman zaman dile getiriliyordu. Olası bir kabine değişikliğinde başta Hazine ve Maliye Bakanlığı olmak üzere bazı bakanlıkların bölünebileceği, cumhurbaşkanı yardımcısı sayısının artırılabileceği de kulislerde konuşuldu.

“KABİNE KONGREYE PARALEL DEĞİŞEBİLİR”

Bazı parti yöneticileri, Erdoğan’ın kabine değişikliği beklentilerini hep boşa çıkardığını anımsatıyor.

Ekonomi yönetimine yeni yapılan atamalarla piyasaların rayına oturmasının bekleneceğine ve kabine değişikliği için partinin 2021 baharında yapılması planlanan olağan büyük kongre süreci işaret ediliyor.

Ayşe Sayın’ın BBC Türkçe’de yer alan haberine göre, Erdoğan’ın, partiyi 2023 seçimlerine götürecek olan yönetimin belirleneceği kongrede parti yönetiminde yapacağı değişime paralel olarak kabinesini de yenileyebileceği öngörülüyor.

Parti içinde Süleyman Soylu, Abdülhamit Gül ve eski Başbakan Binali Yıldırım’ı karşısına aldığı belirtilen Albayrak’ın parti içinde etkisizleştirmek istediği kesimlere karşı da güç yarışını kaybettiğine dikkat çekiliyor ve “Bizim için vazgeçilmez olan tek kişi var; o da Cumhurbaşkanımız Erdoğan. Onun dışında kimse vazgeçilmez değildir ve bu son yaşanan da bunun göstergesidir” deniliyor.

AKP GENEL BAŞKANLIĞI’NI BIRAKABİLİR Mİ?

İstifa krizinin ardından, Erdoğan’ın başkanlık sisteminde revizyona gidebileceği, bu kapsamda, cumhurbaşkanlığı ve parti görevini birlikte yürütmekte zorlandığı için AKP Genel Başkanlığı’nı bırakabileceği iddiaları da konuşuluyor. Ancak parti yönetimine göre bu senaryonun şu aşamada yaşama geçmez. Partideki en önemli birleştirici gücün Erdoğan olduğu, hükümet sistemi değişikliğinin en önemli nedenlerinden birisinin “çok başlılığı engellemek” olduğuna dikkat çekiliyor.

EREKEN SEÇİM OLACAK MI?

Muhalefet partilerinde istifa krizi 2,5 yıldır uygulanan cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin başarısızlığı ve ekonomideki kötü gidişin yansıması olarak görülüyor. Muhalefet, iktidarın bu krizi aşamayacağı ve halkın talepleri doğrultusunda erken seçimin kaçınılmaz olarak gündeme geleceğini düşünüyor.

MHP’de muhalefetin erken seçim tartışmalarıyla “belirsizlik ortamı” yaratarak iktidarı yıpratma hesabı yaptığını savunularak, aslında istenenin “erken seçim değil, erken seçim tartışması” olduğu söyleniyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.