DOLAR 32,3425 0.19%
EURO 35,1266 -0.21%
ALTIN 2.240,61-0,12
BITCOIN 2023213-8,21%
Mersin
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Maltaş Anıt Abidesi, Frig Vadisi’nin göz bebeği olma yolunda

Maltaş Anıt Abidesi, Frig Vadisi’nin göz bebeği olma yolunda

ABONE OL
9 Eylül 2021 01:07
Maltaş Anıt Abidesi, Frig Vadisi’nin göz bebeği olma yolunda
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Afyonkarahisar ile Eskişehir ve Kütahya sınırları içerisinde kalan tarihi Frig Vadisi’nde Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek’in girişimleri ile başlatılan projelerde her geçen gün bir eser gün yüzüne çıkarılıyor. Göynüş Vadisi olarak da bilinen bölgede üzerinde Frig yazıları ve motiflerinin bulunduğu Maltaş Anıt Abidesi de bu eserlerden biri. Maltaş’ın toprak üzerinde görünen 3 metrelik kısmından, yürütülen kurtarma kazısıyla 7 metre daha aşağı inilerek abide tamamen gün yüzüne çıkarıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle İhsaniye Kaymakamlığı ve Afyonkarahisar Müze Müdürlüğünce, ilçeye bağlı Kayıhan beldesinde 40 gün boyunca yapılan kazı sonrası yerden yüksekliği 10 metreyi bulan devasa anıt abide ile alt kısmındaki ‘niş’ ve önünde 600 metrekarelik tapınma alanı ortaya çıkarıldı.

“Tüm Türkiye’nin göz bebeği haline gelecek bir eser olacağına inanıyorum”

Yürütülen çalışmaların ardından ortaya çıkarılan Maltaş ile ilgili İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan İhsaniye Kaymakamı Doğukan Koyuncu, ortaya çıkarlan eserin vadinin en önemli ve değerli yapıtlarından birisi olduğuna dikkat çekti. Kaymakam Koyuncu, “Yapıda Valimiz Gökmen Çiçek’in talimatları ile haziran ayı sonunda başlatılan kazı çalışmaları ağustos ayı ortalarında sona erdi. Yapının ortaya çıkarılması için yaklaşık 50 kişiden oluşan bir ekip tabiri caizse gece gündüz çalışarak abideyi tamamen gün yüzüne çıkarmayı başardı. İlerleyen dönemlerde gerçekleştirilecek çevre düzenleme çalışmaları ile buranın sadece Frig Vadisi’nin değil tüm Türkiye’nin göz bebeği haline gelen bir eser olacağına inanıyorum” dedi.

Gökten Ceylan
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.