DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20860542,96%
Mersin
19°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

PLASTİK SEKTÖRÜ İKMİB’İN DÜZENLEDİĞİ   GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞTAYINDA BULUŞTU
  • Son Vakit Haber
  • Gündem
  • PLASTİK SEKTÖRÜ İKMİB’İN DÜZENLEDİĞİ GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞTAYINDA BULUŞTU

PLASTİK SEKTÖRÜ İKMİB’İN DÜZENLEDİĞİ GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞTAYINDA BULUŞTU

ABONE OL
23 Şubat 2022 14:56
PLASTİK SEKTÖRÜ İKMİB’İN DÜZENLEDİĞİ   GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞTAYINDA BULUŞTU
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından düzenlenen Plastikte Geri Dönüşüm ve Döngüsel Ekonomi Çalıştayı, 18-19 Şubat 2022 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirildi. Plastik sektörünün önemli paydaşlarını bir araya getiren çalıştay kapsamında, plastikte geri dönüşümün geleceği ile sürdürülebilirlik, yeni yasal mevzuatlar, sektördeki küresel gelişmeler ve döngüsel ekonomi başlıkları ele alındı.

 

İKMİB’in kimyanın alt sektörlerine yönelik sorunları, çözüm önerilerini ve beklentileri A’dan Z’ye ele aldığı sektör çalıştayları devam ediyor. Geçtiğimiz Kasım ayında düzenlenen Plastik Sektörü Gelecek Araştırması Çalıştayı’ndan elde edilen rapor ve sektör temsilcilerinin talepleri doğrultusunda gerçekleştirilen “Plastikte Geri Dönüşüm ve Döngüsel Ekonomi Çalıştayı” ile plastik sektörünün sürdürülebilirliğin sağlanması ve ihracattaki payını yeni regülasyonlara göre artırması mercek altına alındı.

 

İKMİB ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenen “Plastikte Geri Dönüşüm ve Döngüsel Ekonomi Çalıştayı”, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkanı Ömer Karadeniz, Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Selçuk Gülsün, EGE PLASDER Başkanı Şener Gençer, KAYPİDER Başkanı Yusuf Özkan, BAPSİD Başkanı Mehmet Hakan Atalay, Kompozit Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri İsmail Hakkı Hacıalioğlu, sektörün önde gelen firmaları, T.C. Ticaret Bakanlığı, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

İki gün süren çalıştay boyunca, plastik sektöründe geri dönüşüm alanında yapılan çalışmalar, uluslararası normlar, Ar-Ge-inovasyon, plastik ihracatının artırılması, sürdürülebilirlik, toplumun bilinçlendirilmesi, regülasyonlar, dünyadaki rol model uygulamaların Türkiye’ye uyarlanması, kaynağında ayrışma, mevzuat ve yasal düzenlemeler, tasarım, üretim ile geri dönüşümde yenilenebilir enerji kullanımı ve teşvikler gibi konularda fikirler paylaşıldı.

 

Açılış konuşmasını gerçekleştiren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister tarafından plastik sektörü ihracatında güncel rakamlar, Türk plastik sektörünün dünyadaki konumu ve İKMİB’in plastik sektörüne yönelik faaliyetlerini içeren bir sunum gerçekleştirildi. PLASFED Başkanı Ömer Karadeniz ve PAGDER Başkanı Selçuk Gülsün de yaptıkları konuşmalarda plastik sektöründe geri dönüşüm, plastik ihracatının geleceği ve plastikte katma değerli ürünler ile dünyada daha fazla söz sahibi olunması konularını dile getirdiler.

 

Adil Pelister: “Plastikte geri dönüşüm ile katma değeri artıracağız”

 

Plastik sektörünün, kimyanın lokomotif alanlarının başında geldiğini ve kimya ihracatında itici bir güç olduğunu vurgulayan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “2021 yılında gerçekleştirdiğimiz 225 milyar dolarlık ihracatta, kimya sektörü olarak 25,4 milyar dolarlık ihracat ile yeni bir rekora imza attık. Kimya alanında en fazla ihracat gerçekleştiren alt sektörümüz ise plastikler ve mamulleri oldu. Kilogram başına yaklaşık 2,7 dolarlık ihracat bedeli ile plastik sektörü kimyaya güç katıyor. Biz de İKMİB olarak, hedef ülke ve pazarlara yönelik stratejik çalışmalarımızla plastik sektörümüzün küresel ticaretten aldığı payı artırmak için tüm paydaşlarımızla birlikte ortak akılla çalışıyoruz. Üyelerimizin ihracatlarını nitelikli şekilde artırabilmeleri için milli katılımlı uluslararası fuarlar, ticari alım heyetleri, çalıştaylar, Ur-Ge projeleri ve tasarım yarışmalarıyla plastik sektörümüzü en güçlü şekilde destekliyoruz. Plastik sektörümüzün yurt içi ve yurt dışından algısını daha yukarı taşımak için çalışıyoruz. Bu kapsamda, son çalıştayımızın sonuç raporundan elde ettiğimiz çıktılar ile plastikte geri dönüşüm ve döngüsel ekonomi konuları özelinde bir kez daha plastik sektörümüzün paydaşları ile bir araya geldik. Önümüzdeki dönemde plastikler ve mamulleri ihracatında büyümeye devam ederek, yaklaşık 12 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşmayı öngörüyoruz. Geri dönüşüm alanında da atacağımız yeni adımlarla sektördeki katma değeri artıracak ve döngüsel ekonomi kapsamında atıkların yerinde ayrıştırılmasından, kaynakların mümkün olduğunca geri dönüşümden kazanılmasına yönelik bir aksiyon planı içinde faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. PLASFED ve PAGDER ile tüm sektör paydaşlarımıza değerli katkıları için teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde bilinçlendirme ve farkındalığı artırma çalışmalarımızla plastikte geri dönüşümü artıracak projeleri hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.