DOLAR 32,3485 0.29%
EURO 35,1360 0%
ALTIN 2.304,801,22
BITCOIN %
Mersin
19°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

CHP’li Gürer: Çiftçiye faizsiz çözüm şart

CHP’li Gürer: Çiftçiye faizsiz çözüm şart

ABONE OL
5 Nisan 2021 11:06
CHP’li Gürer: Çiftçiye faizsiz çözüm şart
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AK Parti’li milletvekillerince verilen torba yasada, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifinin sorunu çözemeyeceğini ve beklentilerden uzak kaldığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AK Parti’li milletvekillerince verilen torba yasada, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifinin sorunu çözemeyeceğini ve beklentilerden uzak kaldığını söyledi. Torba yasa ile çiftçilerin borçlarının yüzde 12 ile 18’e aralığında faiz uygulamasıyla yapılandırılacağını belirten Gürer, “Çiftçinin ve besicinin içinde bulunduğu koşularda kredi borç faizleri silinmesi beklenirken faizle çiftçilerin elindekinin, avucundakinin alınması doğru bir yaklaşım değildir” dedi.

Çiftçilerin borçlarının 5 yıl süreyle 2026 yılına kadar ertelenmesi, faizlerin tamamen silinmesi ve bu süre içinde yeni kredi temin edilmesi için destek olunması gerektiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu konuda TBMM Başkanlığına sunduğumuz kanun teklifi sorunu çözecek bir tekliftir, değerlendirilmelidir” dedi.

YÜZDE 18 FAİZ

TBMM Başkanlığına sunulan teklifle, 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle, borçları tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılmış olan çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının yapılandırılmasının öngörüldüğünü ifade eden Gürer, “Bu yapılandırma teklifi çiftçilerin beklediği bir yapılandırma değildir. Çünkü getirilen kanun teklifiyle 3 ay içinde Tarım Kredi Kooperatiflerine Başvuranların borçlarının yapılandırılacağı, ilk ödemenin Ekim-2021 tarihinde olmak üzere Ekim-2022 dönemine kadar ödemelerin yapılacağı belirtilmektedir. Burada AKP faizciliğini yine göstermiş, yüzde 12 ila yüzde 18 aralığında faizlerin işletilmesini bu teklifin içine koymuştur. Küçük aile tipi işletmelerin bu kadar yüksek faizi ödemeleri olası değildir. Çiftçilerin beklentisi bu değildir; beklenti 2026 yılına kadar borçların ertelenmesi ve faizlerin tamamının silinmesidir. Ancak AKP’nin getirdiği kanun teklifi faizlerin devam edeceğini gösteriyor” diye konuştu.

İNEK, TARLA, TRAKTÖR İCRALIK OLDU

2020 yılında çiftçilerin ürünlerinden bekledikleri geliri sağlayamadığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu nedenle bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlar arttı. Çiftçiler ödeme güçlüğü içine düştüler. Bankalar yapılandırma yapsa da Tarım Kredi Kooperatifleri yapılandırmaya gitmedi ve haciz işlemleri başladı. Çiftçilerin ineği, tarlası, traktörü haczedildi. Bu süreçte gelen tepkiler üzerine Tarım Kredi Kooperatifleri 31 Mart 2021 tarihine kadar haciz işlemlerini durdurdu. Haciz işlemlerinin durdurulma süresi de birkaç gün önce doldu. Şu anda AKP Milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına kanun teklifi sunuldu.  Hafta içi komisyonda görüşülecek. Torba yasa teklifinde çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılmasını içeren kanun teklifi ne yazık ki çiftçini rahatlatacak, nefes aldıracak bir teklif olmadı. Çünkü bu teklife göre faizler silinmediği gibi faiz artışına gidilerek yüzde 12 ila yüzde 18 aralığındaki oranlarla faiz uygulaması devam ediyor. Biz bu faizlere karşı çıkacağız. Umarım komisyon ve Meclis sürecinde bu faizden vazgeçilir” diye konuştu.

YASA TEKLİFİ SORUNU KALICI ÇÖZEMEZ

Çiftçilerin bu faiz oranlarını ödeyecek durumda olmadığını kaydeden Gürer, önümüzdeki hafta komisyonda görüşülmeye başlayacak olan ve sonrasında Genel Kurul’a sunulacak olan kanun teklifinin bu haliyle yasalaşmasının üreticiyi belki sınırlı da olsa  bugün için icradan kurtarabileceğini ancak uzun vadede sorunu çözemeyeceğini ifade etti. Ve Faiz artırımının yeni sorunlar üreteceğini ifade etti.

FAİZLER TAMAMAN SİLİNİP, BORÇLAR 5 YIL ERTELENMELİ

Gürer, bugün itibariyle çiftçinin tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının 5 yıl süreyle ertelenip faizlerinin tamamen silinmesi ve çiftçiye yeni kredi imkânı tanınması gerektiğini anlattı.

ÇİFTÇİNİN CANINDAN BAŞKA VERECEĞİ KALMADI

Çiftçiye ve besiciye,  içinde bulunduğu koşullarda daha ciddi destekler verilmesi gerekirken faizle çiftçinin elindekinin, avucundakinin alınmasının doğru bir yaklaşım olmadığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Çiftçinin canından başka bir vereceği kalmadı. İçinde bulunduğumuz koşullarda çiftçi ürününü değerinde satamıyor. Bugün Niğde’de kilogramını 1 liraya mal eden üretici patatesi 25 kuruşa bile satamadı. Diğer ürünlerde de benzer sorunlar yaşanıyor. Üretim maliyeti sürekli artıyor. 9-10 ay önce 1800 lira olan üre gübresi bugün 3 bin 200 liraya satılıyor. Bu şartlarda üretim yapmaya çalışan çiftçinin borçları ne yazık ki katlandı. Çiftçiye yapılacak destekler diye dokunur olmalı. AKP’nin bir an önce faiz anlayışından vazgeçmesi gerekiyor. Verilecek destek çiftçiye nefes aldırmalı.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.