Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde bulunan ve eski adı ‘Samuha’ olan 3 bin 800 yıllık Hitit şehri Kayalıpınar’da, Sivas Müze Müdürlüğü ile Almanya Marburg Philipps Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen kazılar büyük ilgi çekiyor. İlk kez 2005 yılında başlatılan kazılar, her yıl belirli dönemlerde devam ediyor.
Farklı dönemlere ait eserlerin gün yüzüne çıkarıldığı kazılarda, eski Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapı izleri ortaya çıkarıldı. Ayrıca, Helenistik, Roma ve Erken Hristiyanlık dönemlerine ait mezarlar ve Hitit krallarına ait mühür baskıları da bulundu.
Kazı başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner, bu yılki kazılarda önemli buluntulara rastladıklarını belirtti. Özellikle geçen yıl çıkan Hititçe bir tablet parçası, büyükbaş hayvan sevkiyatından bahsetmesi nedeniyle dikkat çekiciydi. Bu yılki hedeflerinden biri, bu bölgedeki yapıyı detaylı bir şekilde ortaya çıkarmak.
Ayrıca, 2022 yılındaki kazılarda ortaya çıkan anıtsal Hitit yapısının, tapınak yapısı olabileceği düşünülüyor. Maner, bu yapının meşhur Şavuşka Tapınağı olabileceği ihtimaline değindi. Gelecek haftalarda yapılacak kazılarla bu teoriyi doğrulama amacı güdülüyor.
Kayalıpınar’ın milattan önceki dönemlerde önemli bir yerleşim yeri olduğunu belirten Maner, hem Asur Ticaret Kolonileri hem de Hitit döneminde dini bir merkez olarak kullanıldığını söyledi. Çivi yazılı metinlerde tanrıça İştar’ın tapınağına ve Şavuşka’ya işaret edilmesine rağmen, henüz tapınak tespit edilemedi. Ancak, bölgedeki yapıların dini faaliyetler ve festivaller için kullanıldığına dair bulgular mevcut.
Kazı ekibi, önümüzdeki dönemlerde Kayalıpınar’da yapılan dini faaliyetlere ve yapıların detaylarına odaklanarak bölgenin tarihi ve kültürel değerlerine ışık tutmaya devam edecek.
SPOR
13 Aralık 2024EĞİTİM
13 Aralık 2024SPOR
13 Aralık 2024SPOR
13 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.