Yazar Atilla Yıldız İle Söyleşiler…
Atilla Bey kendinizden biraz bahseder misiniz?
Niğde’nin Bor ilçesi 1951 doğumlu makine mühendisiyim. Kısa memuriyet döneminden sonra ilçem ve ilimde 30 yıl yapsat olarak müteahhitlik yaptım. Defalarca vergi listelerinde yer almaktan ve son olarak da 2007 Niğde ili gelir vergisi rekortmeni olarak iş hayatıma veda etmekten mutluyum.
Ticari hayatıma devam ederken yerel gazetelerde toplumsal makaleler yazıp, 2003 yılında da kendi olanaklarımla 10 sayı yayınlanmış olan Niğde Yorum isminde haftalık gazete çıkardım.
İlk şiirimi (Yaşım Elli) 50 yaşımda ani bir duygu ile yazıp, beğeni görmesi üzerine de devam ettim. Şiirlerimin bazılarını okurken besteli okuma isteği geldi içimden ve besteler yapmaya başladım. Tanışma sırası ile Ertuğrul Sevindik, Vedat Kaptan Yurdakul, Hilal Çelebi, Suat Yıldırım ve Kadri Şarman gibi günümüzün değerli sanatçılarının beğenisi, teşvikleri ve trt repertuar kuruluna gönderdiğim 10 eserden 6 sının kabul görmesi ile güfte ve besteleri kendime ait değişik makamlarda 40 ad. müzik eserim oldu. Şiir ve şarkı sözleri yazmaya devam ediyorum, mesam üyesiyim.
Sanatçı ruhunuz harekete geçince doyumsuz oluyor yeni arayışlara giriyorsunuz. Gözlem ve anlatım yeteneğimi başarılı bulan bir arkadaşımın önerileri ile kitap yazmaya başladım.
Okullar açıkken Ankara da yazları da memleketim Bor da yaşıyorum.
Eşim öğretmenlikten istifa ile ayrılmış ev hanımı olup üç kızımız dört torunumuz var.
Peki teşekkür ediyorum, yazmış olduğunuz kitaplarınızın içeriğinden bahsedebilir misiniz?
Çocukluğumdan beri toplumsal düşünen karakterimi şiir ve kitaplarımda da kullanmaya, soyuttan çok somut yazmaya, okuyana toplumsal düşünce kazandırmaya çalıştım çoğunlukla.
Birinci kitabım Kavgasız Çözümler ve Yaşanmışlıklar da yaşadığım, gördüğüm, duyduğum ilginç olay ve yaşanmışlıkları öncelikle genç okuyucularıma yaşamlarında nelerle karşılaşabileceklerini anlatmaya çalıştım.
İkinci kitabım Gönülden Kopanlar şiir kitabım olup yine aynı duyguları içermektedir.
Üçüncü kitabım Doktor Yasemen kendi şiirimin öyküleştirilmesi olup dönemin yaşam, eğitim, siyaset ve sosyal durumu ile yaşanmış yerlerin tarihsel özelliklerini de anlatan duygusal ağırlıklı bir öykü kitabıdır. Sanırım anlatım başarılı olmuş ki öykü kahramanı için “Doktor Yasemen’in şimdi nerede ?” diye soranlar bile olmuştur.
Dördüncü kitabım Duyguların Figanı çocukluğumdan itibaren kişisel duygularımın nasıl gelişerek kendimin bile düşlemediği nasıl şair, bestekar ve yazar olduğumu anlattığım sanat biyografim denilebilecek bir eserdir.
Beşinci kitabım Zülfiye yine kendi şiirimin öyküleştirilmesidir. Edebiyat hayatımızda uzun yıllardır fazla yazılmamış, 1945-1965 yıllarında ki köy ve şehir yaşamımızın, ülke siyasetimizin duygusal bir aşk hikayesi ile birlikte anlatıldığı eser olup, kitaplarımın editörü ve bazı okuyucu dostlarımdan film senaryosu olmaya uygun olduğunu söyleyenler de olmuştur.
Teşekkürler. Kitaplarınızla ilgili olumlu dönüşler var. Bu başarınızın sırrı nedir, yaşadığınız bu duyguyu tarif eder misiniz?
Edebi ve sanatsal çalışmalarımda maddi beklenti düşünmedim fakat tanıdık veya hiç tanımadık benim Gönül Dostları dediğim kişilerden gelen dönüşlerin mutluluğu her şeyden üstündü. Öyle ki ağlayarak dönüş yapan beni de çok duygulandıranlar olduğu gibi bu güzel dönüşlerin her biri de ayrı ayrı ilham kaynağım olmuştur.
Beni mutlu eden sayısız dönüşlerin içinde aklımda kalan, kitaplarımla ilgili bir tıp profesörü büyüğümün üç kelimelik “Kısa öz özgün” dönüşüydü.
Peki yazma sürecinden biraz bahseder misiniz, yazarken neler hissediyorsunuz, size ilham veren şeyler nelerdir?
Yazmayı düşündüğüm öykünün kaba içeriği kısaca kafamda oluştu mu yazmaya başlıyorum, yazarken kendim olayları bizzat yaşıyormuşçasına akıp gidiyor.
İlham kaynağımda; bizzat yaşadığım, duyduğum, okuduğum ve olmasını istediğim olay ve düşüncelerdir.
Anlıyorum. Peki aileniz ve yakın çevrenizden aldığınız dönüşleri paylaşmak ister misiniz?
Maalesef bu konuda biraz kırgınım. Nedenini bilmiyorum ama ailem ve yakın çevremden beklediğim ilgi desteği birkaç kişi hariç görmedim desem yalan olmaz. Psikolojik vaka diye düşünüyorum.
Anlıyorum. Peki yeni bir kitap projeniz var mı?
Bilhassa toplumsal konuları daha fazla işlemek istediğim kitap yazma düşüncem olsa da itiraf ediyorum ki gereksiz suçlamalara muhatap olur mahkemelerle uğraşmak zorunda kalırım düşüncemden dolayı zamana bırakıyorum, tabii ki ömrüm yeterse…
Açıklamalarınız için teşekkür ederim. Son olarak sizi okuyan, takip eden okurlarımıza söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Bütün sanat dallarında olduğu gibi bütün sanatçı, şair ve yazarlar için geçerli olan eserlerine olumlu veya olumsuz fark etmeden ilgi gösterilmesidir.
Tanıdık veya tanımadık dostların kitap ve bestelerime ulaşma isteklerini karşılayamadığım zaman üzülüyordum. Editörümün çözüm önerisi ile web sitesi yaptırdım, dileyenler www.atillayildiz.com.tr linkini tıklayarak bedelsiz kitaplarımı okuyup bestelerimi dinleyebilirler.
Güzel söyleşimiz için siz Değerli Hüseyin Baran Yüksel Bey ve Tüm Gönül Dostlarıma teşekkür eder, sevgi ve saygılarımı sunarım…
SPOR
04 Aralık 2024EĞİTİM
04 Aralık 2024SPOR
04 Aralık 2024SPOR
04 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.