DOLAR 34,9038 0.02%
EURO 36,7735 0.27%
ALTIN 3.052,710,23
BITCOIN 35118014,29%
Mersin
16°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yazar Görkem İlhan İle Söyleşiler…

Yazar Görkem İlhan İle Söyleşiler…

ABONE OL
23 Ağustos 2024 17:05
Yazar Görkem İlhan İle Söyleşiler…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yazar Görkem İlhan İle Söyleşiler…

 

Soru 1: Görkem Bey öncelikle kendinizden biraz bahseder misiniz?

2000 yılında Malatya’da doğdum. Yirmi yıl Malatya’da yaşadıktan sonra Trakya Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği bölümünü kazanıp Edirne’ye geldim. Mezun olduktan sonra da Edirne’de yaşamaya devam ettim. Edebiyata ilgim çok küçük yaşlarda başladı. Aile içinde dinlenen türküler ve o türkülerde geçen, bana derinlikli gelen sözler üzerine aile içinde olan konuşmalar o dönemlerde çok ilgimi çekiyordu ancak ciddi anlamda edebiyatla tanışmam lise yıllarımda oldu. O dönem kimseye okutmadığım şiirler ve denemeler yazmaya başladım. Bunlar ders kitaplarımda, okul defterlerimde kalan yazılar oldu. Üniversitenin ilk yıllarında ise yazdığım şiirleri ve kısa öyküleri hem çevreme okutup hem de bazı edebiyat dergilerine atmaya başladım. Attığım yazılardan bazıları bu dergilerde yayınlandı. Bu kısa öykü denemeleri zamanla kendimi, hislerimi, düşüncelerimi ifade etme biçimimi bulmamı sağladı. En sonunda geçen yılın başlarında “Siyah Kapaklı Defter” kitabını yazmaya başladım ve yazma sürecimin sonunda bu yıl kitabımı yayınlattım.

Soru 2: Peki teşekkür ediyorum. Yazmış olduğunuz kitabın içeriğinden bahseder misiniz?

Birçok konuyu ele aldığım bir kitap oldu. İntihar, ölüm, aşk, çelişki, inanç ve zaman kavramları ve tüm bu kavramların yol açtığı anlam arayışı konum oldu. Bu anlam arayışındaki nedenselliği ve çıkmazlığı gerek edebi ve gerekse felsefi bir zeminde ele almayı denedim. Kitapta, benzer yönleri ve bir o kadar da farklı yönleri olan iç içe geçmiş, anlatıcı rolündeki isimsiz ana karakterimiz ve “Zümra” karakteri üzerine yoğunlaşsa da yan karakter olarak gözüken belki de günlük hayatta yanından öylece geçip gittiğimiz insanların da en başta üzerinde durduğum o kavramlar içindeki çıkmazlarındaki bir oyuna benzer tutunma çabasını anlatıyor.

Soru 3: Peki teşekkürler kitabınızla ilgili olumlu dönüşler var. Bu başarınızın sırrı nedir? Yaşadığınız bu duyguyu tarif eder misiniz?

Kitaba dair olumlu dönüşler genelde “Kitapta kendimi buldum” gibi ifadelerle oldu. Daha önce tanımadığım tanısam da iç dünyalarını bilmediğim insanları anlayabilmiş olmak, onların duygularına düşüncelerine dokunabilmek gerçekten güzel bir his. Sadece olumlu dönüşler değil olumsuz dönüşler de güzel hissettirdi. Kitabın post modern yapısı edebiyat anlayışları benimkinden farklı olan yazarlar, okurlar kitabı kendi anlayışlarına göre eleştirdikleri zaman, kendi edebiyat anlayışımı doğru bir şekilde yansıttığımı düşündürdü. Tabi önerilerde bulunanlar, “Şöyle olsaydı daha iyi olurdu.” diyenler de oldu. Bu sayede kendime özeleştiri verdiğim zamanlarım oldu. Bu yüzden ilk kitap için bu tür eleştiriler de güzel hissettirdi.

Soru 4: Peki yazma sürecinden biraz bahseder misiniz? Yazarken neler hissediyorsunuz? Size ilham veren şeyler nedir?

Yazma süreci dinamik bir süreçti. Kitabın girişini yaptıktan sonra nasıl gelişeceği ve nasıl sonlanacağı zaman içerisinde belli oldu. Bunun sebebi, kitabın kendi hayatımdan birçok iz taşımasıydı ve halihazırda yaşanan bir hayatta değişen ve hisseden bir “ben” vardı. Aynı zamanda kitaptaki karakterlerin dünyasına girmem ve kitaptaki karakterlerin gerçek dünyada var olması kafamdaki taslakları sürekli değiştirdi. Kitabın geneline hakim olan “melankoli” yazma sürecinde duygusal anlamda zorlasa da kendimin derinliklerine inmemi sağladı. Bu süreçteki ilhamım ise yaşadığım hayat ve bu hayatta benle benzer hisleri taşıyan insanlar oldu.

Soru 5: Anlıyorum. Peki aileniz ve yakın çevrenizden aldığınız dönüşleri paylaşmak ister misiniz?

Tabi. Kitabı yazma sürecimden herkese bahsetmemiştim. Ailem ve yakın çevremden bazı kişiler bu duruma şaşırdı. Kitabı okuduklarında ise genel anlamda yakınımdaki herkesten olumlu dönüşler aldım. Aynı zamanda yayınlatma süreci ve sonrasında çok büyük destekleri oldu.

Soru 6: Anlıyorum. Peki yeni bir kitap projeniz var mı?

Yazmak, hep hayatımda olan ve olmaya devam edeceğini düşündüğüm bir şey. Fakat bu duruma bir görev bir sorumluluk olarak bakmıyorum. Aynı zamanda farklı türde yazılar yazıyorum. Mesela son zamanlarda senaryo yazımı üzerine yoğunlaştım ve bunun üzerinden yazılar yazıyorum. Tabi yakın zamanda gerçekleşmese de şu an kafamda bir kitap fikri var. Bu fikrin zamanla büyüyüp olgunlaşacağını ardından bir kitap olacağını umuyorum.

Soru 7: Açıklamalarınız için teşekkür ederim. Son olarak sizi okuyan, takip eden okurlarımıza söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Öncelikle bana bu fırsatı verdiğiniz için size teşekkür ederim. Okurlarımıza da edebiyatla kalmalarını diliyorum ve teşekkür ediyorum

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.