Irak’ın Musul kentinde, Özel El-Hadba Üniversitesi bünyesinde yükseköğretim düzeyindeki ilk Türkçe bölümü ve Dil ve Çeviri Merkezi, törenle hizmete girdi. Merkezde ayrıca ücretsiz Temel Türkçe Kursu da başlatıldı. Türk Dili bölümünün yanı sıra İngilizce ve Fransızca bölümlerinin de bulunduğu üniversitede, kursların dil becerilerini geliştirme, iletişim yeteneklerini artırma ve Türk kültürünü tanıtma amaçlı olduğu belirtildi. Üçüncü kattaki 1 numaralı salonda verilecek kurslara üniversite öğrencileri ve Türkçe öğrenmek isteyen tüm vatandaşlar ücretsiz katılabilecek.
Açılışta konuşan Türkiye’nin Musul Başkonsolosu Serhad Varlı, Türk Dili bölümünün Türkiye-Irak ve özellikle Musul arasındaki bağları güçlendireceğini ifade etti. Varlı, merkezin öğrenci kayıtlarına başladığı ilk 24 saatte 90 öğrencinin kayıt yaptırdığını duyurdu. Varlı, Türkçeye olan ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Musul’un köklü özel üniversitelerinden El-Hadba Üniversitesi’ni merkeze ev sahipliği yapmasından dolayı tebrik etti. Rektörün, gelecek dönemde kayıt sayısının artmasını beklediğini de sözlerine ekledi.
Başkonsolos Varlı, Musul’da yakında Yunus Emre Kültür Merkezi’nin de faaliyete geçmesini beklediklerini ve bu merkezle iş birliği alanlarının gelişmesini temenni ettiklerini belirtti. El-Hadba Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hasan Suphi el-Abbas ise, Türkçe bölümünün bu yılın başında Tokat ile Musul arasında imzalanan Kardeş Şehir Projesi kapsamında atılan adımlardan biri olduğunu söyledi. El-Abbas, anlaşmayı genişleterek 2027’de tamamen hayata geçirmek için çaba gösterdiklerini kaydetti. Musul’da ilk kez yükseköğretim düzeyinde açılan Türkçe bölümünün, Türkiye ile Irak arasındaki eğitim ve kültürel iş birliğine katkı sağlaması bekleniyor.
Reklam & İşbirliği: [email protected]