Pankreasın insülin üretiminden sorumlu hücrelerinde meydana gelen bozulmalar, nadir görülen insülinoma adı verilen tümörlere sebep olabilmektedir. Bu tümörler genellikle iyi huylu olmasına rağmen, kan şekeri seviyelerini düşürerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler.
Tümörler genellikle küçük boyutlarda olduğundan tespit edilmeleri oldukça zor olabilmektedir. Bu durum cerrahların ameliyat esnasında pankreası tamamen çıkarmak zorunda kalmasına neden olmaktaydı. Ancak günümüzde, tümörün yeri tespit edilemediği durumlarda ameliyat edilme riski göz önünde bulundurulmaktadır.
Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Martin Gotthardt ve ekibinin araştırmasına göre, ABD ve Meksika’da yaşayan zehirli bir kertenkele olan Gila canavarının tükürüğündeki bir protein, pankreastaki tümörleri 1xbet güncel giriş tespit etme potansiyeline sahiptir. Bu proteinin insülinomaları tespit etmek için kullanılması yeni bir umut oluşturmaktadır.
Yapılan testlerde, radyoaktif bir molekül ile işaretlenen proteinin tümörleri %95 başarı oranıyla tespit ettiği gözlemlenmiştir. Bu yöntem, mevcut tarama yöntemlerine kıyasla oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Hastaların ameliyat sonrasında tamamen iyileşmesi ve normal hayatlarına dönebilmesi, bu yeni yöntemin büyük başarısını göstermektedir. Gila canavarı kaynaklı bu yenilikçi yaklaşım, pankreas tümörlerinin tespiti ve tedavisi konusunda umut verici bir adım olarak karşımıza çıkmaktadır.
SPOR
14 Aralık 2024EĞİTİM
14 Aralık 2024SPOR
14 Aralık 2024SPOR
14 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.