ABD merkezli tıp dergisi “Neurology”de yayımlanan bir araştırmaya göre, kötü bir gece uykusunun yaşamın ilerleyen dönemlerinde beyin yaşını etkileyebileceği ortaya konuldu. Araştırma, 15 yıl boyunca yaklaşık 600 kişinin değerlendirildiği kapsamlı bir çalışmayı içeriyor.
15 sene önce yaş ortalaması 40 olan katılımcılara uyku alışkanlıkları hakkında sorular yöneltilmiş. 5 yıl sonra, katılımcılar sağlıksız uykunun 6 özelliğini belirlemek için ikinci bir ankete tabi tutulmuş.
Her katılımcı, sahip olduğu kötü uyku alışkanlıklarına göre üç gruba ayrılmış. Bu alışkanlıklardan hiç birisine sahip olmayan veya sadece birine sahip olanlar düşük gruba, iki veya üçüne sahip olanlar orta gruba, dört ve üzerine sahip olanlar ise yüksek gruba dahil edilmiş.
Araştırmacılar, ikinci ankete katılımcıların beyin yaşlarını belirlemek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve çeşitli cihazları kullanarak 10 yıl sonra tespitlerde bulunmuşlar. Yüksek gruptaki kişilerin ortalama beyin yaşının, düşük gruptakilerden 2,6 yaş daha ileri olduğu görülmüş.
Araştırmanın yazarlarından California Üniversitesinden Prof. Dr. Kristine Yaffe, uyku sorunlarının erken dönemde ele alınmasının beyin sağlığı açısından önemini vurgulamıştır. Çalışma, yetersiz uykunun beyin yaşlanmasını hızlandırmadığını ancak ikisi arasında belirgin bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Bu önemli araştırma, uyku düzenine dikkat edilmesinin beyin sağlığını korumada kritik bir rol oynayabileceğini ortaya koymaktadır. Uyku alışkanlıklarının düzeltilmesi, egzersiz yapılması ve sağlıklı yaşam biçiminin benimsenmesi, ilerleyen yaşlarda beyin fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olabilir.
SPOR
04 Aralık 2024EĞİTİM
04 Aralık 2024SPOR
04 Aralık 2024SPOR
04 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.