Almanya’da yapılan bir araştırma, alkolün kalp atış hızını nasıl hızlandırıp düzensizleştirdiğini detaylı bir şekilde inceledi. Daha önceki çalışmaların üzerine kurulan bu araştırma, “tatil kalbi sendromu” olarak bilinen durumu (alkol tüketimi sırasında kalp atış hızında değişiklikler) daha yakından anlamayı hedefliyordu.
Araştırmada, 193 gönüllüye aşırı alkol tüketimi öncesinde mobil EKG cihazları verilerek içki içme süresi ve iyileşme döneminde kalp atışları takip edildi. Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nden kardiyolog Dr. Moritz Sinner liderliğindeki ekip, sağlıklı katılımcıların %5’inden fazlasında **klinik olarak önemli ritim bozuklukları** tespit etti.
Katılımcılar, ortalama 1.4 gram/kilogram alkol oranına ulaşan yüksek kan alkol seviyeleri kaydederken bazılarında dakikada 100’ün üzerinde kalp atışı kaydedildi. Atriyal fibrilasyon ve ventriküler taşikardiler gibi **ritim bozuklukları** yaşayan katılımcılar arasında öne çıkanlar oldu.
Alkolün, vücuttaki otonom sinir sistemini etkileyerek kalp atış hızını ve stres seviyelerini artırdığı biliniyor. Ancak bu etkilerin genel sağlık ve uzun vadeli hastalık riskleri üzerindeki etkileri hala net değil. Araştırmacılar, verilerinin alkolün otonom sinir sistemi üzerindeki etkisinin ritim bozukluğu vakalarına aracılık ettiğini gösterdiğini belirttiler.
Aşırı alkol tüketiminin kalp-damar hastalıkları, genetik değişiklikler, karaciğer hasarı ve kanser riskinin artması gibi birçok olumsuz sağlık etkisiyle ilişkilendirildiği vurgulandı. Bu nedenle, tatil kalbi sendromu gibi durumların sağlık açısından ciddiye alınması gerektiği vurgulandı. Gelecek araştırmaların, alkolün kalp sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamamıza yardımcı olması bekleniyor.
SPOR
12 Aralık 2024EĞİTİM
12 Aralık 2024SPOR
12 Aralık 2024SPOR
12 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.