DOLAR 32,5417 0.25%
EURO 34,9341 0.43%
ALTIN 2.437,52-0,03
BITCOIN %
Mersin
25°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Fatih Sultan Mehmet’in Portreli Tılsımlı Madalyon Açık Artırmada!

Fatih Sultan Mehmet’in Portreli Tılsımlı Madalyon Açık Artırmada!

ABONE OL
19 Mart 2024 21:09
Fatih Sultan Mehmet’in Portreli Tılsımlı Madalyon Açık Artırmada!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

‘Osmanlı Devleti’nin imparatorlarından Fatih Sultan Mehmet’in portresinin yer aldığı ve yüzyıllardır kayıp olduğu tahmin edilen tılsımlı madalyonun Bonhams müzayede evi tarafından açık artırmaya çıkarılması planlanıyor.

Bonhams müzayede evi, bronz madalyonun 2 milyon İngiliz pounduna (yaklaşık 82 milyon TL) satışa çıkarılacağını duyurdu. Madalyonda, bir İslam hükümdarının batılı bir sanatçı tarafından yapılmış en eski portresi olan Fatih Sultan Mehmet’in yer aldığı düşünülüyor.

Madalyonun Değeri ve Özelliği

2000 yılında yeniden keşfedilen ve II. Mehmet’in gençliğindeki tek portresi olduğu düşünülen bu madalyon, tarihçiler ve akademisyenler tarafından nadir ve değerli olarak nitelendiriliyor. Bonhams müzayede evinin İslam ve Hint sanatı başkanı Oliver White, madalyonun önemini vurgulayarak “Bu, Mehmed II’nin 1453’te Konstantinopolis’i fethetmeden önceki gençliğini gösteren, bilinen tek madalyondur.” dedi.

Madalyonun çapı 92 mm olup hangi Rönesans dönemi sanatçısı tarafından yapıldığı bilinmemektedir. 1481’de Fatih Sultan Mehmet’in ölümünden sonra kaybolan bu tılsımlı madalyonun, sultan tarafından kişisel bir tılsım olarak takıldığı ve imparatorluk arzularının fiziksel bir simgesi olduğu tahmin ediliyor.

Açık Artırma ve Satış

Bonhams, İngiltere’de düzenlenecek açık artırmada Fatih Sultan Mehmet’in portreli tılsımlı madalyonun 2 milyon sterlinlik bir üst değerle satışa sunulacağını duyurdu. Madalyonun arka yüzünde herhangi bir metin veya ikonografik detay bulunmaması, tılsım işlevi için gereksiz olduğunu ancak eserin dikkat çekici arka planını gizlemeye yardımcı olduğunu belirtildi.

Bonhams tarafından düzenlenecek müzayede, 21 Mayıs’ta gerçekleşecek ve Fatih Sultan Mehmet’in portreli tılsımlı madalyonun geleceği merakla bekleniyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.