Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan “Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de duyuruldu. Yapılan değişiklikle birlikte Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın puanıyla öğrenci alan okullara ilişkin prosedürler yeniden düzenlendi. Artık aday okulların merkezi sınav puanıyla öğrenci alımında ve mevcut okulların izleme süreçlerinde değerlendirilecek unsurlar arasında, akademik performansın yanı sıra proje ve program dışı faaliyetler, elde edilen sertifikalar, ulusal ve uluslararası yarışmalardaki başarılar, paydaşlarla yürütülen işbirlikleri gibi faktörler de bulunacak.
Merkezi sınav puanıyla öğrenci almak isteyen aday okulların başvuruları artık ocak ayında il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine yapılacak. Valilik onayı ile belirlenecek il değerlendirme komisyonu, aday okulları belirlenen kılavuz ölçütlerine göre inceleyerek değerlendirme raporunu hazırlayacak.
Yönetmelik değişikliği ile birlikte, merkezi sınav puanıyla öğrenci almak isteyen okulların başvuru, değerlendirme ve onay süreçlerine ilişkin takvim de yeniden düzenlendi. İl değerlendirme komisyonu, aday okullara dair değerlendirmesini şubat sonuna kadar il teklif komisyonuna sunacak. İl teklif komisyonu tarafından yapılan değerlendirmenin ardından mart sonuna kadar oluşturulan rapor, Bakanlık birimine gönderilecek. Bakanlık tespit komisyonu, nisan sonuna kadar aday okullara dair mütalaalarını tamamlayacak ve Bakan’a sunacak. Onaylanan okullar en geç mayıs sonuna kadar ilgili valiliğe bildirilecek.
Değişiklikle birlikte, ilgili okulların izleme ve değerlendirme faaliyetleri, Bakanlıkça belirlenen ölçütler doğrultusunda ilgili genel müdürlüğün izleme ve değerlendirme daire başkanlığı koordinasyonunda, il teklif komisyonuyla uyum içinde yürütülecek. Ayrıca, resmi ortaöğretim okullarından mezun olan yabancı uyruklu öğrencilere, talepleri halinde, Türkçe ve yabancı dilde düzenlenen Anadolu lisesi diplomasının yanı sıra düzenlenen diploma verilebilecek.
Reklam & İşbirliği: [email protected]