NASA’nın 1977 yılında fırlattığı ve Dünya’ya 24,1 milyar kilometre uzaklıkta bulunan Voyager 1, nisanda tekrar anlaşılabilir sinyaller göndermeye başladı. Bu durum, uzay aracının 6 aylık kesintinin ardından bilimsel veri toplama görevine yönlendirilmesini sağladı.
Voyager 1’deki teknik arızaların uzay aracının uçuş veri alt sistemindeki çipten kaynaklandığı belirtildi. NASA, uzay aracının normal operasyonlarına geri dönmüş olsa da arızaların tam olarak giderilemediğini bildirdi.
NASA’nın açıklamasında, uzay aracındaki arızaları gidermek için görev personelinin çeşitli küçük görevleri tamamlaması gerektiği vurgulandı. Bu görevler arasında Voyager 1’in üç bilgisayarındaki zamanlama yazılımını yeniden senkronize etme ve uzay aracının plazma dalgası enstrümanı için kayıt cihazının bakımını yapma gibi işlemler bulunuyor.
16 Mart’ta yapılan bir açıklamada, NASA’nın Voyager 2 uzay aracından da sinyal almaya çalıştığı belirtildi. 2023 yılından beri Dünya’ya anlaşılamayan sinyaller gönderen Voyager 1’in, 1 Mart’ta yollanan komutlara anlaşılır şekilde karşılık verdiği ifade edildi.
NASA’nın Voyager 1’i, Güneş sisteminin etki alanının dışında araştırma yapmak amacıyla uzaya gönderildi. Şu an itibariyle Dünya’ya 24,1 milyar kilometre uzaklıkta bulunan uzay aracı, iletişim arızalarıyla mücadele ederken NASA’nın teknik ekipleri sorunu çözmek için çalışmalarını sürdürüyor.
SPOR
26 Ocak 2025EĞİTİM
26 Ocak 2025SPOR
26 Ocak 2025SPOR
26 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.