Almanya’daki Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden Maximilian Häberle liderliğindeki bir gökbilim ekibi, evrende en çok aranan nesnelerden biri olan orta kütleli bir karadelik keşfetti. Häberle, “Hızlı hareket eden yıldızların hızları, yıldız kümesinin beklenen merkezi kaçış hızından önemli ölçüde daha yüksektir. Bu durum, varlıklarının yalnızca büyük bir kara deliğe bağlı olmaları ile açıklanabilir.” dedi. Ekip, kara deliğin kütlesinin yaklaşık 8 bin 200 Güneş kütlesi olduğunu belirledi.
Omega Centauri, yaklaşık 150 ışık yılı genişliğinde ve 10 milyon yıldız içeren bir yapıya sahip. Gaia Sausage adlı cüce bir galaksinin çekirdeği olarak düşünülen bu yapı, Hubble Uzay Teleskobu kullanılarak 20 yılda toplanan verilerle incelendi. Ekip, Omega Centauri’nin merkez bölgesinin detaylı bir kataloğunu oluşturdu ve devasa, görünmez bir kütle tarafından etkilenen yıldızları araştırdı.
Hızlı hareket eden yıldızların incelenmesi sonucunda, araştırmacılar orta kütleli kara deliğin, bulunan nesnenin tek makul açıklaması olduğunu belirtti. Bu keşif, Samanyolu Galaksisi içindeki gizemli kara deliklerin anlaşılmasına ve evrenin daha iyi keşfedilmesine katkı sağlayacak.
SPOR
21 Eylül 2024EĞİTİM
21 Eylül 2024SPOR
21 Eylül 2024SPOR
21 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.