Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren USOM (Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi), Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki stratejik önemini vurguluyor. USOM, kritik altyapıların korunması, kişisel verilerin güvenliği, ulusal savunmanın güçlendirilmesi ve dijital ekonominin büyütülmesi gibi konularda kapsamlı çalışmalar yürütüyor.
USOM’un Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) sayısı her geçen gün artıyor. Geçen yıl 2.205 olan ekip sayısının bu yıl 2.300’e, gelecek yıl ise 2.310’a çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca, uzman personel sayısı da artarak bu yıl sonunda 8.300’e ulaşacak.
USOM, Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone gibi operatörlerle işbirliği yaparak siber güvenlik alanında ulusal kapasiteyi artırıyor. 17 milyon IP adresi sürekli taranarak güvenlik zafiyetlerine karşı önlem alınıyor ve günlük 422 büyük saldırı engelleniyor.
Türkiye’nin siber güvenliğini sağlamak amacıyla yerli projeler geliştiriliyor. AVCI, zararlı yazılımları tespit ederken; AZAD, yapay zeka kullanarak oltalama adreslerini engelliyor. KASIRGA, ülkenin kritik altyapılarındaki zafiyetleri tespit ederek hizmet sürekliliğini sağlarken; ATMACA projesiyle yüzlerce zafiyet proaktif olarak engelleniyor.
FETİH Projesi kapsamında oluşturulan siber güvenlik eğitim laboratuvarı, alanında uzmanların yetiştirilmesine olanak tanıyor. Katılımcılar gerçek dünya senaryolarında siber güvenlik testleri yaparak yeteneklerini geliştirme fırsatı buluyor.
SPOR
24 Nisan 2025EĞİTİM
24 Nisan 2025SPOR
24 Nisan 2025SPOR
24 Nisan 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.