DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN %
Mersin
25°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Yeni Uygulamalar

Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Yeni Uygulamalar

ABONE OL
12 Şubat 2024 18:12
Mesleki Eğitimde İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Yeni Uygulamalar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Meslek Liselerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Konusu Önemseniyor

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla “mesleki eğitimde iş sağlığı ve güvenliği”ne ilişkin illere yazı gönderildi. Meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerin işletmelerde mesleki eğitim ve staj çalışmaları ile meslek derslerinin yapıldığı atölye ve laboratuvarlarda iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin gerekliliği vurgulandı.

Yeni Yönetmelik ve Kararlarla İş Sağlığı ve Güvenliği Denetimleri Artırılıyor

Bakanlık yazısında, işletmelerdeki mesleki eğitim süreçlerinin iş sağlığı ve güvenliği konularını içerecek şekilde düzenlenmesi ve denetlenmesi gerektiği belirtildi. Buna göre, ilgili tüm toplantılarda iş sağlığı ve güvenliği konularının ele alınması ve denetimlerin artırılması istendi. Ayrıca, Mesleki Eğitim Kanunu madde 41’e göre işletmelerde verilen mesleki eğitim süreçleri müfredata ve mevzuata uygunluk açısından denetlenecek ve raporlar değerlendirilecektir.

Yüksek Hassasiyet ve Farkındalık Talebi

Bakanlığın yazısında iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalıkların artırılması ve bu konuda yapılacak çalışmalara yüksek hassasiyet gösterilmesi gerektiği vurgulandı. Bu doğrultuda, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarınca öğretmenlere risk değerlendirme eğitimi verilecek ve öğrencilere de iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilecektir.

Valilikler ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri İle İşbirliği

Valilikler, il milli eğitim müdürlükleri, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ve işletmeler olmak üzere dört kurum ve kuruluşun iş sağlığı ve güvenliği konularında yapılacak işlemler belirlendi. Valilikler, işletmelerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümlerine uygun tedbirleri almasını sağlayacak ve denetimlerini yapacaktır. İl milli eğitim müdürlükleri ise işletmelerle olan sözleşmeleri yeniden değerlendirecek ve uygun görülmeyen işletmelere öğrenci yerleştirmeyecek.

İşletmelerin Sorumlulukları

İşletmeler, mesleki eğitim ve staj yapan öğrencilerin iş kazaları ve meslek hastalıklarından korunması için gerekli önlemleri alacak. Öğrencilere iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile iş yerine özgü tanıtım ve güvenlik eğitimleri verilecek. İşletmelerde mesleki eğitim ve staj çalışmalarından sorumlu olan eğitici personel veya usta öğreticilerin gerekli belgelere sahip olması gerekmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.