DOLAR 32,5105 0.16%
EURO 34,8314 0.22%
ALTIN 2.441,740,14
BITCOIN %
Mersin
27°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dünya Bankası: Yoksul Ülkeler İle Zengin Ekonomiler Arasındaki Gelir Farkı Genişliyor
  • Son Vakit Haber
  • Ekonomi
  • Dünya Bankası: Yoksul Ülkeler İle Zengin Ekonomiler Arasındaki Gelir Farkı Genişliyor

Dünya Bankası: Yoksul Ülkeler İle Zengin Ekonomiler Arasındaki Gelir Farkı Genişliyor

ABONE OL
15 Nisan 2024 19:09
Dünya Bankası: Yoksul Ülkeler İle Zengin Ekonomiler Arasındaki Gelir Farkı Genişliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Büyük Tersine Dönüş Raporu ve İçeriği

Dünya Bankası, en yoksul 75 ülkenin yarısının, en zengin ekonomilerle giderek büyüyen bir gelir farkıyla karşı karşıya olduğunu açıkladı. Banka, “Büyük Tersine Dönüş: Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) Ülkelerinde Beklentiler, Riskler ve Politikalar” başlıklı raporunu yayımladı.

Raporun Öne Çıkan Noktaları

Raporda, yüksek potansiyele rağmen 75 kırılgan ekonominin “tarihi tersine dönüş” ile karşı karşıya olduğu vurgulanmıştır. Rapora göre, bu ülkelerin genç nüfuslarından, zengin doğal kaynaklarından ve bol güneş enerjisi potansiyelinden tam anlamıyla yararlanmanın, gelir farkının açılmasına karşı bir çözüm olabileceği belirtilmiştir.

Aşırı Yoksulluk Oranı ve İhtiyaçlar

Raporda, IDA ülkelerinden birinde, Covid-19 salgını öncesindekinden daha fakir olduğu belirtilmiş ve aşırı yoksulluk oranının dünyanın geri kalanındaki ortalamanın 8 katından fazla olduğu ifade edilmiştir. Bu ülkelerde yaşayanların çoğunluğunun günde 2,15 doların altında bir gelirle yaşam mücadelesi verdiği vurgulanmıştır.

Yatırım ve Mali Destek Gereksinimi

Raporda, en yoksul ülkelerde mevcut kalkınma ve altyapı açıklarının kapatılması için gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yaklaşık yüzde 10’una tekabül eden bir yatırımın gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, IDA ülkelerinin ilerleme kaydetmek ve uzun süreli durgunluk riskini azaltmak için önemli miktarda uluslararası mali desteğe ihtiyaç duyacakları vurgulanmıştır.

Coğrafi Dağılım ve Ekonomik Durum

Bankanın raporuna göre, IDA ülkelerinin yarısından fazlası Sahra Altı Afrika’da bulunmaktadır. Bu ülkelerin çoğunluğu kırılgan ve çatışmalardan etkilenen devletlerdir ve kişi başına düşen gelir 1,315 doların altında seyretmektedir. Güney Asya’da ise Hindistan dışındaki tüm ülkelerin IDA ülkesi olduğu kaydedilmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.