ABD Enerji Bakanlığı Bilim Ofisi tarafından tasarlanan 3 bin 200 megapiksel Miras Uzay ve Zaman Araştırması (LSST) Kamerası, şimdiye kadar görülemeyen karanlık madde ve karanlık enerjinin araştırılmasına olanak sağlayacak.
Chili’de inşa edilen Vera C. Rubin Gözlemevi’ne yerleştirilecek LSST Kamerası, 3 ton ağırlığında ve 3 bin 200 megapiksel çözünürlüğüyle astronomi için tasarlanmış en büyük ve en güçlü kamera olma özelliği taşıyor.
Kamera, galaksilerin dönüşünü kütle çekimsel etkileyerek evrende iz bıraktığı düşünülen karanlık maddeyi araştırmak için tasarlandı ve milyarlarca galaksi ve gök cismini görüntüleyerek evrene ait en büyük fotoğraf veri kataloğunu oluşturacak.
Karanlık madde ve karanlık enerjinin evrenin genişlemesini hızlandıran bir güç olduğu ve evrenin kütle ve enerjisinin yaklaşık yüzde 95’ini oluşturduğu belirtiliyor. Bu gizemli unsurların, yıldızlar, gezegenler ve galaksilerin hareketini nasıl etkilediği LSST Kamerası ile incelenecek.
SPOR
29 Nisan 2025EĞİTİM
29 Nisan 2025SPOR
29 Nisan 2025SPOR
29 Nisan 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.