DOLAR 32,4463 0.17%
EURO 34,8661 0.01%
ALTIN 2.400,920,22
BITCOIN %
Mersin
22°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Lenf Bezi Büyümesi Neden Olur? Hangi Durumlarda Hekime Başvurulmalı?

Lenf Bezi Büyümesi Neden Olur? Hangi Durumlarda Hekime Başvurulmalı?

ABONE OL
7 Şubat 2024 22:12
Lenf Bezi Büyümesi Neden Olur? Hangi Durumlarda Hekime Başvurulmalı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Lenf Bezi Büyümesi: Çocuklarda Sık Karşılaşılan Bir Sorun

Çocukların dünyaya geldiği andan itibaren yaşadıkları her sağlık sorunu ailelerde endişe yaratıyor. Bu sağlık sorunları çoğu zaman basit ve her çocuğun yaşayacağı türden olabildiği gibi bazen de ciddi sonuçlara varan hastalıkları haber verebiliyor. Tıpkı tıp dilinde “lenfadenopati” olarak adlandırılan lenf bezi büyümeleri gibi…

Lenf Bezlerinin Görevi ve Yeri

İnsan vücudunda yaklaşık 600-700 lenf bezi bulunuyor. Bunlar daha çok baş- boyun, göğüs içi hava yollarının etrafı, karın bölgesi ve kasıkta yer alıyor. Lenf bezlerinin en göze çarpan görevi vücudu dışarıdan gelen bakteri, mantar ve virüs gibi mikroorganizmalara karşı savunmak.

Lenf Bezi Büyümesinin Nedenleri

Lenf bezlerinin büyümesi özellikle çocuklarda sık rastlanılan bir sorun. Büyüme nedenleri çeşitli olabilir ve her bir durum farklı bir tedavi gerektirebilir. Lenf bezi büyümelerinin kitabi bilgisinde sayfalara sığmayacak kadar çok sebepleri vardır.

Lenf Bezi Büyümesi ve Teşhis Süreci

Lenf bezi büyümesiyle gelen bir hastanın teşhis sürecinde, hastanın hikayesi ve fiziksel muayene önemli bir rol oynar. Hasta ile yapılan görüşmede büyümenin ne zaman başladığı, hızı, ağrıya neden olup olmadığı gibi sorulara cevap aranır. Muayene sırasında ise lenf bezi büyümesinin özellikleri gözlemlenir. Lenf bezinin büyüklüğü, kenarında yavruları olup olmadığı, sertliği, düzgünlüğü, hareketliliği gibi faktörler dikkate alınır.

Lenf Bezi Büyümesi ve Tedavi Süreci

Lenf bezi büyümesi şüpheli bulunursa, kan tahlilleri yapılır ve lenf bezinin en büyük olanı cerrahi olarak çıkarılarak biyopsiye gönderilir. Biyopsi sonucunda alınan neticeye göre tedavi süreci planlanır. Her lenf bezi büyümesi kanseri işaret etmez. Örneğin, soğuk algınlığına bağlı olarak lenf bezleri büyüyebilir ve zamanla küçülebilir. Ancak, bir lenf bezi hızla büyüyorsa veya ceviz büyüklüğünden daha büyükse hemen hekime başvurmak önemlidir.

Aileler İçin Önemli Uyarılar

Aileler çocuklarında lenf bezi büyümesi fark ederlerse dört hafta boyunca beklemeleri tavsiye edilir. Eğer lenf bezi büyümesi dört hafta içinde hala devam ediyorsa veya daha da büyüyorsa hemen hekime başvurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki her lenf bezi büyümesi kanserden kaynaklanmaz ve bazı virüs hastalıkları da lenf bezlerinin büyümesine neden olabilir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.