DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20747411,38%
Mersin
24°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Özbekistan’da Öksürük Şurubu Davası Sonuçlandı

Özbekistan’da Öksürük Şurubu Davası Sonuçlandı

ABONE OL
26 Şubat 2024 22:09
Özbekistan’da Öksürük Şurubu Davası Sonuçlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Taşkent’te Üretilen Dok-1 Max Şurubu Skandalı

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te geçen yıl başlayan ve Hindistan merkezli Marion Biotech firmasınca üretilen “Dok-1 Max” adlı öksürük şurubunu kullanan 69 çocuğun vefat etmesi sonucunda açılan dava sonuçlandı.

Sanıklara Hapis Cezaları ve Tazminat Yükümlülüğü

Mahkeme, kalitesiz ilaç üretme ve satma, görevini yapmama ve kötüye kullanma gibi suçlarla yargılanan 23 sanığı 2 ila 20 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı. Karara göre, şurubu ithal eden ve ülkeye sokan şirket yetkilileri ile izin veren kurum yöneticileri arasında bulunan sanıklar, belirli sürelerle yetkili kurumlarda çalışamayacak ve ölen çocukların ailelerine tazminat ödeyecek.

Skandalın Ortaya Çıkışı ve Diğer Ülkelerdeki Etkileri

Semerkant’ta söz konusu şurubu kullanan 18 çocuğun vefat etmesi üzerine başlayan soruşturma sonucunda öksürük şurubunun içinde zehirli “etilen glikol” bulunduğu tespit edilmiş ve ülke genelinde şurubun satışı yasaklanmıştı. Hindistan, Marion Biotech şirketinin üretim lisansını iptal etmiş ve benzer bir şurubun Gambiya’da en az 70 çocuğun ölümüne neden olduğu belirlenmişti. Aynı dönemde Endonezya’da ise 200 çocuğun başka bir öksürük şurubu nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıkmıştı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.