DOLAR 32,4074 -0.1%
EURO 34,8890 0.25%
ALTIN 2.438,340,00
BITCOIN 2039989-1,53%
Mersin
27°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dünya’nın Dönüşü ve Zamanın Ölçülmesi

Dünya’nın Dönüşü ve Zamanın Ölçülmesi

ABONE OL
1 Nisan 2024 16:11
Dünya’nın Dönüşü ve Zamanın Ölçülmesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zamanın Değişen Yüzü: Dünya’nın Dönüşüne Bağlı Değişimler

Günlerimizi belirleyen saat ve dakikalar, Dünya’nın dönüşüne göre belirleniyor. Ancak bu dönüş sabit değil; Dünya yüzeyinde ve erimiş çekirdeğinde olup bitenlere bağlı olarak çok az da olsa değişebilir. Bu değişiklikler zaman zaman dünya saatlerinin “artık saniye” ile ayarlanması gerektiği anlamına geliyor.

Atom Saatleri ve Zamanın Tanımı

1955’ten önce bir saniye, Dünya’nın yıldızlara göre bir kez dönmesi için geçen sürenin belirli bir kısmı olarak tanımlanıyordu. Daha sonra, fiziksel bir saniyeyi tanımlamanın çok daha istikrarlı bir yolu olduğunu kanıtlayan son derece hassas atom saatleri dönemi geldi. 1960’lardan itibaren dünya, zaman dilimlerini ayarlamak için koordineli evrensel saati (UTC) kullanmaya başladı.

Dünya’nın Dönüşündeki Değişiklikler

Uzun vadede Dünya’nın dönüşündeki değişikliklere, okyanus tabanındaki gelgitlerin sürtünmesi hakim oldu ve bu da onun dönüşünü yavaşlattı. Son zamanlarda gezegeni ısıtan fosil yakıtları yakan insanların neden olduğu kutup buzlarının erimesinin etkileri de önemli bir faktör haline geldi. Buz okyanusta eridikçe eriyen su kutuplardan Ekvator’a doğru hareket ediyor ve bu da Dünya’nın dönüş hızını daha da yavaşlatıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.