DOLAR 32,5105 0.16%
EURO 34,8314 0.22%
ALTIN 2.441,740,14
BITCOIN %
Mersin
27°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Evrenin Detaylı Haritası Çıkarıldı ve Büyük Keşifler Yapıldı

Evrenin Detaylı Haritası Çıkarıldı ve Büyük Keşifler Yapıldı

ABONE OL
7 Nisan 2024 16:11
Evrenin Detaylı Haritası Çıkarıldı ve Büyük Keşifler Yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Karanlık Enerjinin Değiştiğini Gösteren Harita

Bilim insanları, evrenin en detaylı haritasını çıkardı ve bu harita karanlık enerjinin değiştiğini gösteriyor. Karanlık Enerji Spektroskopik Enstrümanı DESI’nin yöneticisi Michael Levi, yeni haritanın evrene ilişkin en iyi modelle uyumlu olduğunu ancak ilginç farklılıklar da içerdiğini belirtti. DESI, Arizona’daki bir teleskopa bağlı olarak evrenin çeşitli aşamalarından ışık toplayan 5 bin küçük robottan oluşuyor.

Karanlık Enerjinin Doğası Yeniden Değerlendirilebilir

DESI’nin ayrıntılı haritası, bilim insanlarının düşündüğünden farklı bir karanlık enerji olabileceğini ve evrenin temel anlayışını sarsabileceğini gösteriyor. Bu yeni veriler, karanlık enerjinin gelişebileceği ve zayıflayabileceği ihtimalini ortaya koyuyor. Nobel ödüllü Adam Riess, bu durumun karanlık enerji hakkında 25 yıl içinde elde edilen ilk gerçek ipucu olabileceğini belirtti.

Kozmolojinin Altın Çağı

Evreni konu alan kozmoloji, DESI gibi yeni gelişmelerle altın çağını yaşıyor. Vera C. Rubin Gözlemevi’nin tüm güney gökyüzünün haritasını çıkarması, Avrupa Uzay Ajansı’nın Öklid teleskobu ve NASA’nın Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu gibi projelerle evrenin sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaşılıyor. DESI ise 37 milyon galaksinin haritasını çıkarmayı hedefliyor ve bilim dünyasında büyük heyecan yaratıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.